Reportatge a l’Ara: “El neguit del sobiranisme de base”

Militants de l’ANC i Òmnium avaluen l’estat del procés i esperen “impacients” el desenllaç del pols Mas-Junqueras
LAIA VICENS Barcelona | Actualitzada el 10/01/2015 00:00

IMG_3759.JPGComençant per l’esquerra, Oriol Puig (ANC), Eulàlia Solé (Òmnium), Alfred Verdaguer (Òmnium) i Pere Sàbat (Òmnium i ANC). / RUTH MARIGOT
Van organitzar les consultes populars per la independència, ara fa cinc anys. Van assistir a les manifestacions del 2010 i el 2012, a la Via Catalana i a la V del setembre passat. Van treballar “26 hores al dia” per tirar endavant la campanya Ara és l’hora, gestada per les seves entitats amb la consulta com a horitzó. I van anar a votar el 9-N. Dos mesos exactes després, viuen amb una mescla estranya de sensacions l’estat del procés, ple de turbulències negociadores a les altes esferes polítiques per trobar el desllorigador que permeti convocar eleccions.

Si una cosa tenen clara els quatre militants de l’ANC i Òmnium que l’ARA va reunir ahir és que hi haurà, segur, un acord per convocar els comicis. “No preveig un altre escenari”, afirma convençudíssim Oriol Puig, coordinador nacional de l’ANJI, la sectorial de joves de l’Assemblea. Alfred Verdaguer, president d’Òmnium Osona, ho ratifica: “No es pot produir cap altra situació”. La fase d’incògnites que travessa el procés “desil·lusiona” alguns sobiranistes i n’“impacienta” d’altres. Puig critica que el debat se centri en “si hi ha una, dues o cinquanta llistes, si hi ha paraigua o no” i no en com ha de ser el futur estat. “El més fascinant de tot serà la construcció del nou país”, diu. Asseguda al seu costat, assenteix Eulàlia Solé, militant d’Òmnium a cavall entre les Corts i l’Anoia. “Tinc expectació per com es resol el tema polític, però en tinc més per veure com serà el nou país”. De fet, un dels punts més encesos del debat és quan surt a la conversa si el català ha de ser l’única llengua oficial.

Les incerteses del moment generen cansament entre les bases de les entitats independentistes. “El que cansa de veritat és el soroll mediàtic”, admet Solé. Verdaguer, que també reconeix l’esgotament que ha generat la intensitat política dels últims mesos, posa sobre la taula un consell: “Hem de seure i tornar-hi”. Tornar a empènyer, a insistir. “La nostra tasca és aquesta: pressionar els polítics i mobilitzar la societat civil”, raona Solé, taxativa. Tots se sumen a la idea que exposa Verdaguer: “No hem de dir a Mas i Junqueras com s’han d’unir, però els hem d’exigir que es posin d’acord, com sigui”. Puig verbalitza un missatge per a l’esperança: “Si nosaltres ens hem posat d’acord per fer campanya, els polítics també podran”.

Reptes i amenaces

Tenen clar que el lloc que els pertany és la base del procés per poder empènyer des de baix la classe política. “Ells han de fer de polítics i nosaltres de societat civil”, afirma Verdaguer, que deixa clar que “cadascú ha d’interpretar el seu paper”. Sobre la nova etapa que s’obrirà si hi ha eleccions, un dels objectius que es marquen és acostar-se als indecisos, que calculen que són entre 300.000 i 400.000 ciutadans. Pere Sàbat, vicepresident d’Òmnium a l’Alt Penedès i també militant de l’ANC, reconeix: “No ens hi hem centrat prou”. “La clau de volta és que només serem independents si convencem el nucli de gent que encara no n’està segura del tot”, diu Solé. Ho exemplifica amb una frase: “No serveix de res que la territorial d’Òmnium es reuneixi cada dia, perquè nosaltres ja estem convençuts”. Acostar-se als indecisos és un repte ambiciós, que es podria veure amenaçat pel tsunami de Podem.

Cap dels quatre amaga els recels cap a la formació que lidera Pablo Iglesias, sobretot per la bossa de nous electors que podria mobilitzar, que podria adormir el creixement de l’independentisme. “Són una amenaça, però també una oportunitat: estic segur que l’única opció que té Espanya per canviar és patir una crisi territorial que rebenti el seu model”, assegura Puig. A Solé, Podem “l’esperona” a guanyar “la cursa per veure qui té més il·lusió”. I avisa, però, que l’independentisme suma anys “de cursa” per bastir un projecte de futur. “Ells no ens guanyen en discurs”, confirma, i admet que Podem modularia nous actius polítics, “que sempre fan falta”, que podrien posar les coses “més complexes” al sobiranisme. Per Sàbat, es tracta d’un capítol més “del conte de la lletera”. Però entre les veus que alerten dels perills de Podem, Verdaguer fa una crida a dibuixar un camí propi: “Són espanyols, com tots els altres, i nosaltres no cabem dins d’Espanya”. Si Podem arrenca algun vot a l’independentisme, “ja ho compensarem com sigui”, considera Verdaguer. “El que ha sigut més positiu de tot el procés és que he anat de bracet amb gent que mai ho hauria esperat”, recorda Solé, que afegeix que el sobiranisme ha “trencat els seus propis límits”. La representant d’Òmnium en el debat explica que “els independentistes de soca-rel” com ella no s’haurien imaginat mai estar dues hores fent campanya en castellà.

En cuanto al papel de Levitra en la promoción de la función eréctil, afirman: “La eficacia de Levitra para la disfunción eréctil aumentaría si se administrara en combinación con otros medicamentos“. Y el ACVS dice que es demasiado pronto para decir si existe evidencia clínica para este reclamo porque la FDA está considerando la evidencia de la disfunción eréctil como parte de su panel de revisión de aprobación, pero agregan que se necesita más evidencia antes de que se pueda recomendar levitra para tratar la disfunción eréctil

I després d’aconseguir la independència, què faran? No descansaran. “Continuarem defensant el nostre lema de llengua, cultura i país, i hi afegirem cohesió social”, diu Verdaguer. Solé ho confirma: “Hi hagi acord o no, sé que dedicaré els pròxims anys a convèncer indecisos i crear un país nou”. “Segur que no em quedaré al sofà, al contrari”, preveu. Sàbat afegeix que treballarà “amb més intensitat que mai”. Els militants de base que fan feina de formigueta continuaran sent protagonistes del procés.

L’ANC estudia una resposta al president

El secretariat nacional de l’ANC, el màxim òrgan decisori de l’entitat, es reuneix avui per analitzar les negociacions entre Mas i Junqueras. La trobada es produeix la mateixa setmana que ha transcendit la proposta que les entitats sobiranistes (l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI) van posar sobre la taula en la reunió del passat 27 de desembre amb Mas i Junqueras. La fórmula híbrida que plantegen és fer llistes separades, i que la de Mas aglutini tots els independents. La presidenta de l’Assemblea, Carme Forcadell, va afirmar abans-d’ahir en una entrevista a El Punt Avui TV que avui farà “alguna proposta” després del secretariat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *